«Ατυχές περιστατικό» για το Ευρωκοινοβούλιο το κατέβασμα της έκθεσης κατά Μητσοτάκη για την Ελευθερία του Τύπου

Την αξιοπιστία των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα αναγνωρίζει ο γενικός διευθυντής Επικοινωνίας του Ευρωκοινοβουλίου, Jaume Duch Guillot, χαρακτηρίζοντας «ατυχές περιστατικό» το κατέβασμα της έκθεσης για την Ελευθερία του Τύπου που «κάρφωνε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ωστόσο, καταφεύγει στις ίδιες δικαιολογίες που έχουν καταρριφθεί από την πρώτη στιγμή, ενώ αποκαλύπτει ότι το Ευρωκοινοβούλιο αντικατέστησε το δημοσίευμα με ένα «επικαιροποιημένο» το οποίο δεν κάνει περιέχει το αποκαλυπτικό γράφημα με τη θέση της Ελλάδας στην Ελευθερία του Τύπου. Μάλιστα, υπάρχει παραπομπή η οποία δεν οδηγεί στην έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα με ενεργό λινκ αλλά σε ένα άλλο δημοσίευμα της οργάνωσης.

«Η απάντησή σας δεν είναι ιδιαίτερα πειστική. Οι αρνητικές αντιδράσεις από την ξαφνική και αδικαιολόγητη απομάκρυνση του δημοσιεύματος, εγείρουν ζήτημα αξιοπιστίας που πλήττει το Ευρωκοινοβούλιο» σημείωσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για απάντηση στην επείγουσα επιστολή του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, προς την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, σχετικά με το ζήτημα της αιφνίδιας και ανεξήγητης διαγραφής δημοσιεύματος από τον επίσημο ιστότοπο και λογαριασμό twitter του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το δημοσίευμα αφορούσε την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) για την Ελευθερία του Τύπου, και την εξάλειψής της από την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου, που συνιστά σύμφωνα με τον Δημ. Παπαδημούλη «απαράδεκτη και απροκάλυπτη πράξη αυτολογοκρισίας του Κοινοβουλίου, σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα».

Εν μέσω πολυάριθμων αρνητικών αντιδράσεων που προκάλεσε η αδικαιολόγητη απομάκρυνση του δημοσιεύματος και εν αναμονή της απάντησης της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στην σχετική επιστολή Παπαδημούλη, ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, J. D. Guillot, ανέλαβε να δώσει απάντηση με επιστολή του προς τον Έλληνα αντιπρόεδρο. Σε αυτή κάνει λόγο για «ατυχές περιστατικό» και επικαλείται τις «αρχές σύνταξης των υπηρεσιών επικοινωνίας του Κοινοβουλίου», σύμφωνα με τις οποίες «τα συντακτικά προϊόντα θα πρέπει να εστιάζουν στις αποφάσεις ή τις συζητήσεις του Κοινοβουλίου και τις δραστηριότητες των Βουλευτών».

Ωστόσο, ο J. D. Guillot αναγνωρίζει την αξιοπιστία της οργάνωσης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η οποία όπως παραδέχεται, είναι «πρώην αποδέκτης του Βραβείου Ζαχάρωφ, μέλος της Κοινότητας Ζαχάρωφ και παραμένει ισχυρός εταίρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Και συμπληρώνει πως οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα «πρόσφατα συμμετείχαν σε ανταλλαγή απόψεων με τη ΓΔ Επικοινωνιών», με σκοπό «τη συνεργασία για τη στήριξη των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων που καλύπτουν τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία».

Μετά από αυτή την απάντηση του J. D. Guillot, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέλαβε να απαντήσει στον Γενικό Διευθυντή Επικοινωνίας του Ευρωκοινοβουλίου με νέα επιστολή, όπου αναφέρει πως «η απάντηση για το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι ιδιαίτερα πειστική».
Κι αυτό γιατί η δικαιολογία ης απάντησης πως τα αναρτημένα άρθρα «θα πρέπει να εστιάζουν στις «αποφάσεις ή τις συζητήσεις του Κοινοβουλίου» και τις «δραστηριότητες των Βουλευτών» καλύπτεται από το γεγονός πως «στο δημοσίευμα που απομακρύνθηκε γινόταν ρητή αναφορά στις δράσεις του Ευρωκοινοβουλίου» και υπήρχε «λεπτομερής αναφορά σε σχετικά ψηφίσματα και δράσεις του Ευρωκοινοβουλίου και των ευρωβουλευτών».

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει ο Δημ. Παπαδημούλης, «στις 30 Απριλίου 2020, το Ευρωκοινοβούλιο δημοσίευσε τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2020, όπως δημοσιεύτηκε από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, με τη σχετική δημοσίευση να παραμένει ακόμα και σήμερα αναρτημένη στον επίσημο ιστότοπο του Ευρωκοινοβουλίου».

Κατόπιν τούτων, σημειώνει ο Δημ. Παπαδημούλης ότι «η ξαφνική και αδικαιολόγητη απομάκρυνση του δημοσιεύματος εγείρει ζήτημα αξιοπιστίας του Ευρωκοινοβουλίου και πλήττει το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο με επανειλημμένα ψηφίσματά του υπερασπίζεται την ελευθερία του Τύπου».
Προαναγγέλλει δε, ότι θα δώσει συνέχεια στο ζήτημα, τόσο στο Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και στην αρμόδια Ομάδα Εργασίας, «προκειμένου να υπάρξουν οι δέουσες εξηγήσεις και να τεθούν οι κατάλληλες εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό στο μέλλον».

Εντύπωση προκαλεί τέλος, ότι ο Πρόεδρος και η πρώτη Αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Επικοινωνίας του Ευρωκοινοβουλίου, αγνοούσαν το περιστατικό και εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη διαχείρισή του, όπως αποκάλυψε με σχετικό tweet o Δημ. Παπαδημούλης.

Ακολουθεί η απάντηση του Γενικού Διευθυντή Επικοινωνίας του Ευρωκοινοβουλίου J. Duch Guillot (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

Αγαπητέ Αντιπρόεδρε,

Σε σχέση με την επιστολή σας προς τον Πρόεδρο Metsola, σας ενημερώνω για τους λόγους της επικαιροποίησης και αντικατάστασης του άρθρου σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η επικαιροποίηση ήταν απαραίτητη διότι το εν λόγω άρθρο δεν ήταν σύμφωνο με τις αρχές σύνταξης των υπηρεσιών επικοινωνίας του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τις αρχές αυτές, τα συντακτικά προϊόντα θα πρέπει να εστιάζουν στις αποφάσεις ή τις συζητήσεις του Κοινοβουλίου και τις δραστηριότητες των Βουλευτών. Αυτό δεν συνέβη στο εν λόγω άρθρο και το σχετικό tweet, τα οποία αναφέρονταν κυρίως στο περιεχόμενο μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και όχι σε περιεχόμενο του ίδιου του Κοινοβουλίου.

Ως εκ τούτου, μια επικαιροποιημένη έκδοση του άρθρου δημοσιεύθηκε γρήγορα την επόμενη ημέρα με έμφαση στα πολλά πρόσφατα ψηφίσματα και τις συζητήσεις του Κοινοβουλίου για την υποστήριξη της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, ενώ εξακολουθεί να παρέχει πρόσβαση στην έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, ως σχετική πηγή πληροφοριών.

Η απόφαση αυτή ήταν αποκλειστικά συντακτική και δεν είχε ως στόχο να θέσει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της εν λόγω οργάνωσης.

Η οργάνωση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα είναι πρώην αποδέκτης του Βραβείου Ζαχάρωφ και μέλος της Κοινότητας Ζαχάρωφ και παραμένει ισχυρός εταίρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόσφατα συμμετείχε σε ανταλλαγή απόψεων με τη ΓΔ Επικοινωνιών για το πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε για τη στήριξη των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων που καλύπτουν τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και των ανεξάρτητων ρωσικών μέσων ενημέρωσης που έχουν μετεγκατασταθεί στην ΕΕ.

Λυπάμαι βαθύτατα που αυτή η εκδοτική απόφαση παρεξηγήθηκε. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε την ποιότητα και την αντικειμενικότητα των υπηρεσιών επικοινωνίας του Κοινοβουλίου και πόσο σοβαρά αναλαμβάνουμε την εντολή μας να παρέχουμε πάντα ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες.

Είμαι πλήρως στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω εξήγηση σχετικά με αυτό το ατυχές περιστατικό.

Jaume Duch

Ακολουθεί η νέα επιστολή-απάντηση του Δημ. Παπαδημούλη στον Γενικό Διευθυντή Επικοινωνίας του Ευρωκοινοβουλίου
(μεταφρασμένη στα ελληνικά):

Αγαπητέ κ. Γενικέ Διευθυντή,

Εκτιμώ την απάντησή σας σχετικά με την ξαφνική απομάκρυνση από τον ιστότοπο και τον λογαριασμό twitter του ΕΚ, του δημοσιεύματος που αναφερόταν στα αποτελέσματα της έκθεσης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στα κράτη-μέλη.

Αναμένοντας την απάντηση της Προέδρου Metsola, συμφωνώ μαζί σας ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ατυχές περιστατικό. Ένα περιστατικό που έχει προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις και επικρίσεις για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όσο αυτό της ελευθερίας του Τύπου.

Καθότι αναφέρετε ότι η αφαίρεση του δημοσιεύματος οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν ήταν σύμφωνο με τις αρχές σύνταξης των υπηρεσιών επικοινωνίας του Κοινοβουλίου», οι οποίες προβλέπουν ότι «τα συντακτικά προϊόντα θα πρέπει να εστιάζουν στις αποφάσεις ή τις συζητήσεις του Κοινοβουλίου και τις δραστηριότητες των Βουλευτών», δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω δύο σημαντικά σημεία.

Πρώτον, όπως γνωρίζετε, στο δημοσίευμα που απομακρύνθηκε γινόταν ρητή αναφορά στις δράσεις του ΕΚ. Υπήρχε μάλιστα μία ολόκληρη παράγραφος (με τίτλο «Πώς το ΕΚ στηρίζει τους δημοσιογράφους;»), στην οποία γινόταν λεπτομερής αναφορά σε σχετικά ψηφίσματα και δράσεις του ΕΚ και των ΕΒ.

Δεύτερον, στις 30 Απριλίου 2020, το ΕΚ δημοσίευσε τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2020, όπως δημοσιεύτηκε από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, με τη σχετική δημοσίευση να παραμένει ακόμα και σήμερα αναρτημένη στον ιστότοπο του ΕΚ (εδώ).

Θα μου επιτρέψετε, επομένως, να θεωρήσω ότι η απάντησή σας για το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι ιδιαίτερα πειστική.

Οι αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσε η ξαφνική και αδικαιολόγητη απομάκρυνση του δημοσιεύματος εγείρουν ζήτημα αξιοπιστίας του ΕΚ και πλήττουν το ΕΚ, το οποίο με επανειλημμένα ψηφίσματά του υπερασπίζεται την ελευθερία του τύπου.

Δεδομένων των ανωτέρω, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πρόκειται να θέσω το ζήτημα στην αρμόδια Ομάδα Εργασίας για την πολιτική πληροφόρησης και επικοινωνίας καθώς και στο Προεδρείο του ΕΚ, προκειμένου να υπάρξουν οι δέουσες εξηγήσεις και τεθούν οι κατάλληλες εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό στο μέλλον. Σημειώνω δε, ότι ο Πρόεδρος και η πρώτη Αντιπρόεδρος της ανωτέρω Ομάδας Εργασίας του ΕΚ αγνοούσαν το περιστατικό και μου δήλωσαν ότι διαφωνούν με τη διαχείρισή του.

Με εκτίμηση, Δημήτρης Παπαδημούλης

20.05.2022

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί